10 Mart 2016 Perşembe

Tüm Bilinmeyen Yönleri İle İnternetin Gizemli Arka Sokagi Deep Web -KadirTaşkıran-

  
Thumbs up Tüm Bilinmeyen Yönleri İle İnternetin Gizemli Arka Sokağı Deep Web


1. Nedir bu 'deep web' dedikleri?

Kişisel sunucular kullanarak herkesin erişimine açık olmayan özel ağlarda barınan sitelerin olduğu, bildiğiniz internetten farklı bir alandır. 
Bilgisayarınızı açıp, Google'da aramalar yaparak web'deki tüm verilere erişebildiğinizi düşünüyorsanız, bu yazıyı okuduğunuzda anlayacaksınız ki gerçekten yanılıyorsunuz.

                                                        2. Arama motorlarının sınırlarının bittiği yer                         
Deep web'e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. Bu dünyada boy gösteren tüm siteler, arama motorları tarafından indekslenmediği için -yani arama sonuçlarında gösterilmediği için- o kapsamda yer alır.
İndekslenmemelerinin sebebi ise, kullanıcı güvenliğinin olmaması, suç kapsamına giren içerikler vb şeklinde sıralanabilir.

                                                            3. Erişilebilir web'in arkasında bir dünya                
    Buzdağının görünmeyen yüzü olarak ifade edebileceğimiz deep web'in içeriği, erişilebilir internet (arama motorları ile) ile karşılaştırıldığında çok fazladır.
Sosyal medya mecraları, haber siteleri, bloglar, oyun, film - dizi siteleri ve aklınıza gelebilecek her türlü erişilebilir web içeriği, tüm internet içeriğinin yalnızca % 4'ünü oluşturmaktadır.
Buzdağının görünmeyen yüzü deep web, işte böyle büyük bir dijital ortamdır.
                                 
                                                    4. Deep web'e nasıl girilir?
                                       
İnternetin arka bahçesi deep webe girmek için özel tarayıcılar kullanmak gerekiyor. 
Günümüzde bunun en popüler yolu Tor Browser. Tarayıcıyı bilgisayarınıza kurduktan sonra, deep webe giriş yapabilirsiniz.Ancak sonraki aşamada standart internet kullanımındaki gibi Google'a girip arama yaparak bir şeylere ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Tor, anlık olarak konumunuzu değiştirir, Brezilya'dan ya da İsviçre'den giriş yapmış gibi görünürsünüz ve anonimliğinizi koruyabilirsiniz. Bunun için, VPN servisleri gibi tercih edilen bir yapıdır. 
Tor ile bilinen popüler dizinlere girebilirsiniz, ancak bu şekildeki erişiminiz çok kısıtlı olacaktır. Tüm sitelerin, .onion uzantılı değişken adresleri olur. Bu sitelere ulaşmak için de, belirli liste sitelerine ulaşmanız gerekiyor. Standart domainler, standart url'ler yerine, aksjhdksjh6543.oniongibi adresler görebilirsiniz. 

Deep webin Wikipedia'si 

Yalnızca yönlendirme ile giriş yapabileceğiniz sitelere ulaşmak için, deep webin 'görünen yüzü'nün giriş kapısı Hidden Wiki'ye girebilirsiniz. Bu dünyayı merak edip de girmeye karar verenlerin uğradığı ilk nokta orasıdır. hiddenwiki.org adresinde, derinlere ilişkin bilgiler yer alır. Ancak orası da dahil olmak üzere, içeriğin çok büyük bir kısmı İngilizcedir.
  
                                                   5. Deep web'e girmek bir suç mu?    
Ne tarayıcı olarak Tor kullanmak, ne de deep webe girmek bir suçtur. IP adresinizi, güçlü altyapısı ile anlık olarak değiştiren bir anonimite aracı olan Tor Browser ile standart internet erişimi de sağlayabilirsiniz, tercihinize kalmıştır.
Deep webin legalliğine tekrar dönersek, evet girmek legaldir. Ancak % 95'inin illegal olduğu bir dünya olduğunu da unutmamak gerekir.

                                               6. İnternetin derinliklerinde sizi ne bekliyor?
Bir bilgi okyanusu olarak düşünülebilecek internette, bir arama yaparken ağ attığınızı düşünebilirsiniz. Yüzeydeki bilgilere erişim kolaydır, ancak derinlerde ne olduğunu asla bilemezsiniz. 
Deep web için 'kimsenin erişemediği, ancak çok önemli, faydalı' verilerin bulundu bir dünya düşüncesi bazıları tarafından dile getirilmektedir. Ancak tüm sitelerin kişisel sunucularda bulunduğu bu dünyada, herhangi bir denetim, kontrol, takip vs. söz konusu olmadığı -ya da çok çok zor olduğu için- aklınıza dahi getiremeceğiniz, uç noktalardaki içeriğe de sık rastlanır. 

Kimler kullanıyor?

Dark net olarak da bilinen bu dijital ekosistem hacker’ların, bilim adamlarının, uyuşturucu tüccarlarının, katillerin, fizikçilerin, politik aktivistlerin, hükümetin, polisin, teröristlerin, sapıkların, veri tüccarlarının, kaçakçıların ve buna benzer pek çok insanın barındığı bir yer. 
Yasaklı, gizli kitapların pdf'leri ya da işe yarar, herhangi bir illegalliği bulunmayan içeriklerin, genel deep web ekosisteminde çok küçük bir yer kapladığını söylersek yanlış olmaz. Ve tabii ki, alıcı, satıcı kılığında birçok polisin, ajanın da 'meraklıları' beklediğini söyleyebiliriz. (iddialar var)

Deep web ve hizmet sektörü

  • Aklınıza dahi gelmeyecek ilanlarla karşılaşabileceğiniz bu dünyada, istediğiniz bir şeyi bir hırsıza çaldırabilirsiniz. Hırsızlığı yapıp, size o anın videosunu göndermeyi taahhüt edenler var.
  • -Sahte parantezinde- pasaport, vize ve ehliyetler adınıza hazırlanıyor.
  • Tabancalara ya da tüfeklere ulaşmak zor değil, ancak deep web'de ağır silahların, özel yapım silahların satıldığını görebilirsiniz. Polislerin ve ajanların cirit attığı bir dünyada, deep web'den 5-1 sipariş etmek ne kadar mantıklı, orası tartışılır tabii.
  • Kara para aklama hizmeti sunulmaktadır. Anlayacağınız üzere Bitcoin ile.
  • Deep web'in küçük esnafı hackerlar, FacebookTwitter ya da mail hesapları hacklemeyi vaat ediyor. Siber hırsızlar ise, çalıntı kart bilgilerini satabiliyor.
  • Kiralık katiller, istediğiniz kişiyi ortadan kaldırabileceğini iddia ediyor.
  • https://www.facebook.com/RelaxHackTeam/?fref=nf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder